Haberler tüm haberler

İlk Kadın Muhtar Gül Esin’in İsmi Harmandalı’da Yaşayacak!

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, adaylık döneminde söz verdiği sosyal donatı alanlarını Çiğli’ye kazandırmaya devam ediyor.

Bugün Harmandalı Gazi Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi’nde Gül Esin Parkı’nın açılışını gerçekleştiren Gümrükçü, "Biz kadınların sosyal hayatta olmasını sağlamalı ve ekonomik olarak özgürleşmesini sağlamalıyız” dedi.

Parkın açılışına CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, İYİ Parti Çiğli İlçe Başkanı Özgür Doğan, İYİ Parti İl Başkan Danışmanı Hasan Şahin,  Gazi Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi Muhtarı, Sevcan Yalman, CHP Kadın ve Gençlik Kolları Yönetimi, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bunun yanında Utku Gümrükçü’nün annesi Nilgün Gümrükçü de açılışta hazır bulundu.

‘BİZ KADINLARI SOSYAL HAYATA KATARSAK BAŞARILI OLMUŞUSZ DEMEKTİR’

Utku Gümrükçü, Kadının siyasette her zaman var olması gerektiğini belirterek, Harmandalı’nın hizmete kavuştuğuna vurgu yaptı. Gümrükçü, “Bu kalabalıktan anladığım Harmandalı hizmete açmış. 2020 yılında, "Çiğli’ye her ay bir park kazandıracağız" dedik ve bu üçüncü parkımız. Muhtarımız bu ismi istedi ve koyduk. Burası Çiğli için çok önemli bir yer. 30 yıldır bu bölge İzmir’in çöpünü çekiyor ve artık bu bölgenin makus talihi değişecek. İzmir’de, Çiğli’de değişimler yaşanacak ve Sayın Başkanımız Tunç Soyer’in projesi ile çöpten elektrik üreteceğiz, çöp araçları da Harmandalı’nın içinden geçmeyecek. Harmandalı çöp ile değil de temiz elektrik üretimi ile anılacak. Bunun yanında Harmandalı imara açılıyor ve İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz ay planları onayladı, askıya çıkacak. Biz sizlerle beraber Harmandalı’nın imarını şekillendireceğiz. İmar olmayan yerde park, yol, kentleşme sorunu olur. Bu park işte bunun ilk adımı. Bu arada Harmandalı’na bir sözümüz daha var o da; bu yıl içinde buraya bir sosyal tesis kazandıracağız. Bu park kadının siyasal alandaki varlığını simgeliyor. Türkiye’de seçilen ilk kadın muhtar Gül Esin. Kadınlar siyasette olursa, muhtar olursa; çevre temizliği olur, kahvelerde kumar oynanmaz, kız kaçırmalar olmaz. Bu sene 8 mahalle muhtarımız kadın.  Belediyemizde de müdür sayımız kadın olarak 8’e çıktı. Belediyecilik anlamında yol, kaldırım, imar, temizlik herkes yapıyor ama bizi bunlardan ayıran; dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık bizim için birinci sırada; çocuklar, engelliler… Biz engellilerin haritasını çıkarıyoruz; engeli ne? Nerede oturuyor? İhtiyacı ne? Bunun yanında kadınlar bizim için çok önemli. Biz kadınların sosyal hayatta olmasını sağlamalı ve ekonomik olarak özgürleşmesini sağlamalıyız. Bu bizi diğer belediyelerden ayırıyor.  Biz kadını destekler, evden çıkarır ve ekonomik olarak özgürleştirirsek Çiğli Belediyesi olarak başarılı olmuşsuz demektir. Biz Çiğli’de de ikinci kadın kooperatifini kurduk. O da Harmandalı Bölgesi’nde örgütleniyor. Belediye olarak da alımların bir kısmını buradan yapacağız. Kadın olmazsa olmaz, kadını desteklerseniz belediyecilik olur. Annem de bugün özellikle buraya katılmak istedi. Her erkeği bir kadının yetiştirdiğini unutmadan yol almalıyız” diye konuştu.

‘ÇOK BÜYÜK BİR ÖNDERE SAHİBİZ’

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de yaptığı konuşmasında kadınların siyasi hayatta var olması gerektiğine vurgu yaptı. Sertel, “Bugün buraya gelmeye özen gösterdim. Çünkü bu parkın adını Gül Esin koyanların, Mustafa Kemal’in yolunda yürüyenlerin, CHP’nin izinde olan Belediye Başkanımıza ve kadın muhtarımıza teşekkür ediyorum. Mustafa Kemal 1933 yılında ilk kez kadınların muhtar ve ihtiyar heyetine katılmasına hak vermiş. Bizden çok daha medeni olduğunu söyleyen İsviçre ise bu hakkı 1971’de elde ediyor. Öylesine büyük bir öndere sahibiz ki, bunu şimdi çok daha iyi anlıyoruz. Suudi Arabistan’da ise kadınlara ehliyet 2008 yılında verildi. Kadınsız devrim olmaz, kadının olmadığı siyasi mücadelede başarı asla olamaz. Kadını yok sayan ve siyasette sadece belli görevleri veren hak ettiği adaylığı, meclis üyeliği, milletvekilli ve belediye başkanlığını vermemek düşünülemez. Bu konunun üzerinde durmalıyız. Ben İzmir’de görev yapan belediye başkanlarımız ile gurur duyuyorum. Ben de takip ediyorum; Harmandalı en güzel yerleşim alanlarından biri olacak. Çiğli hizmete diğer ilçelere göre daha fazla ihtiyaç duyan bir ilçe. Ne yazık ki geçmişten günümüze gecekonduların olduğu bir bölge ama çok güzel bir ilçe olma yolunda ilerliyor” ifadelerini kullandı.

‘HİKAYESİ KADINLARIN SİYASİ HAYATTA OLUŞUNA İLK KANIT’

Gazi Mustafa Kemal Mahalle Muhtarı Sevcan Yalman ise şunları söyledi; “Parkımızın adı Gül Esin ve çoğumuz onu tanımıyoruz. Ama onun hikayesi kadınlarımızın kendini siyasi alanda kanıtlayışına bir kanıttır. Kuvay’i Milliye’ye erzak taşıyan, okuma yazmayı kendi kendine öğrenen bir kadın erkek rakiplerini geçerek muhtar olmuştur.  Mustafa Kemal’in kadınlara muhtar olma hakkını tanıması ile kendisi de muhtarlığa aday olmuş ve kazmıştır. Ben de Harmandalı’nın ilk kadın muhtarıyım ve başkanımıza da ilk kadın muhtarımızın adının burada yaşatmak istediğimi söyledim ve kabul etti kendisine çok teşekkür ederim”

‘ÇİĞLİ’NİN YANINDA OLMAYA SÖZ VERİYORUM’

Tören sonunda Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Neptün Soyer'e Atatürk fotoğraflarının bulunduğu bir albüm hediye etti. Bu sırada söz alan Neptün Soyer, “Mustafa Kemal bize çok yol açmış ve kendi adıma onun açtığı yolda gösterdiği hedefe yürümek için her gün daha çok çalışıyorum. Bir kadın ve örgütçü bir kadın olarak tarımda onun yolunda yürüyorum ve Çiğli’de yapılacak her şeyde de yanınızda olacağımıza söz veriyorum" dedi.

 

İletişim Bilgilerimiz

TELEFON : +90 232 935 55 35

WHATSAPP : +90 538 011 47 47

e-POSTA ADRESİ : halklailiskiler@cigli.bel.tr

ADRES : Ataşehir Mah. 8001/1. Sokak No:1 Çiğli / İZMİR

Çiğli Belediyesi'nde Ara


Tasarım / Programlama : Çiğli Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü © 2022